Superżywność – czym tak naprawdę jest?

Przeciętna osoba spożywa od czterech do sześciu posiłków dziennie. Oznacza to, że w ciągu roku do naszego żołądka trafia ich od 1460 do 2190. Nie ma możliwości, by tak ogromna ilość jedzenia nie miała znaczenia dla naszego organizmu – dla naszej wątroby, jelit, trzustki i pozostałych organów. Nie jest również możliwe, by nie wpływała na naszą wagę, nastrój, a przede wszystkim na nasze zdrowie. Mimo to wiele osób nie podchodzi do tego tematu poważnie, odżywiając się w sposób, delikatnie mówiąc, mało odpowiedzialny. Bo styl żywienia tym właśnie jest – odpowiedzialnością. Za siebie i za osoby, o które się troszczymy.

Superżywność – nowy trend?

O superżywności mówi się, że jest to nowy trend w dietetyce. Do pewnego stopnia jest to prawdą, zwłaszcza pod względem stosowania zaawansowanych technologii, dzięki którym uzyskać można pełnowartościowe produkty spożywcze, często dodatkowo skondensowane, o udokumentowanej wartości prozdrowotnej. Jednak nasze prababki także zdawały sobie sprawę, że pewne warzywa, owoce czy zioła mają wyjątkowe działanie na ludzki organizm. W czasach, gdy jeszcze świat nie oszalał na punkcie środków przeciwbólowych (często łykanych obecnie garściami i bez zastanowienia), stosowano na przykład sok z brzozy. Cyklicznie robiono też przetwory, pito nalewki, a wyjątkowo zdrowa pietruszka zawsze zajmowała w kuchni polskiej miejsce szczególne. Zatem superżywność nie do końca jest trendem nowym. Bardziej trafnym określeniem byłoby raczej, że jest ona kontynuacją najlepszych tradycji dietetycznych i powrotu do tego, co naturalne i zdrowe.

Technologia jako bonus

Wracając do wspomnianej wyżej technologii – tu przyznać należy, że jest ona dla producentów superfood czymś niezwykle istotnym, dla konsumentów zaś – dodatkowym bonusem. To właśnie dzięki zaawansowanej technologii niepomiernie wzrasta bowiem poziom przetwarzania, utrwalania i pakowania tej żywności. Celem tych działań jest oczywiście możliwość oferowania produktu najwyższej jakości, spełniającego wszystkie zakładane normy.

Superżywność – czym właściwie jest?

Czym tak naprawdę charakteryzuje się superżywność (zwana też żywnością funkcjonalną)? Z samej definicji są to produkty spożywcze, które posiadają niezbędne składniki żywieniowe i udokumentowaną wartość prozdrowotną. Można zatem powiedzieć, że superfood odżywia ludzki organizm, dostarczając witamin i minerałów, ale także aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z uwagi na to, że żywność ta zawiera liczne przeciwutleniacze, polifenole czy witaminę C – działa przeciwzapalnie. Jej składniki, poddane zaawansowanej obróbce technologicznej, nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości i są przez ludzki organizm doskonale przyswajane. Co za tym idzie, bardzo szybko uzupełniają ludzki organizm w witaminy i minerały, jednocześnie zapobiegając możliwości spożycia zbyt dużej ilości jednego tylko składnika.

Suplement, ale nie tylko…

Sprawą bardzo istotną, o której warto wspomnieć pisząc o superżywności jest fakt, iż może ona działać jak suplement diety, ale może być również lekiem. Przykładem niech będzie tutaj oferowana przez markę Zdrowe Pola suszona i mielona pietruszka czy jarmuż – zaledwie jedna łyżka tych produktów uzupełnia dzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na witaminę C. Witaminę, której wiele osób, zupełnie bezpodstawnie, doszukuje się jedynie w owocach cytrusowych. Tymczasem w stu procentach naturalne i w stu procentach polskie produkty, jakie oferują wspomniane Zdrowe Pola, pod względem swoich właściwości z powodzeniem zastąpić mogą wiele produktów egzotycznych.

Wybór doskonały

Czy z superżywności korzystać możemy bez ograniczeń? Nie do końca. Uważać trzeba zwłaszcza na produkty nowe i nie do końca sprawdzone. Marketing robi swoje i sprzedać można dziś praktycznie wszystko, jednak przykład chociażby oleju kokosowego, który „raz jest zdrowy, a raz nie”, pokazuje, że z nowinkami dietetycznymi trzeba uważać, chodzi tu bowiem o nasze zdrowie. Z pewnością natomiast bez ograniczeń korzystać możemy z superżywności, której skład jest wspomnianą już kontynuacją najlepszych dietetycznych tradycji. Należy zwrócić uwagę, Idealnie byłoby, gdyby była to przy okazji tradycja związana z naszą strefą klimatyczną. Marka Zdrowe Pola i oferowane przez nią produkty to w tym przypadku wybór doskonały.